Στήριξη του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Α.Π.Θ.

Στήριξη του Προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Α.Π.Θ.

Αρ. Πρωτ. 5101/15.09.08

Προς Υπουργό:
- Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης


Το θεραπευτικό Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ξεκίνησε τη δράση του τον Ιανουάριο του 2001 προκειμένου να στηρίξει τις πρακτικές αυτοβοήθειας με στόχο την βοήθεια και απεξάρτηση χρηστών ψυχοτρόπων ουσιών.

Πρόκειται για το μοναδικό πανεπιστημιακό πρόγραμμα θεραπευτικού χαρακτήρα, το οποίο την ίδια στιγμή είναι ανοιχτό στους εξαρτημένους χρήστες χωρίς να χρησιμοποιεί λίστες αναμονής, καθώς η βάση του προγράμματος δίνει τη δυνατότητα να στηρίζει πολλά άτομα με μικρό κόστος. Σύμφωνα μάλιστα με τις απολογιστικές εκθέσεις του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ) και του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) σε ετήσια βάση το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας παρέχει βοήθεια και στηρίζει περισσότερα από 500 άτομα με προϋπολογισμό που δεν ξεπερνά τις 160.000 ευρώ.
Από την αρχή της λειτουργίας του προγράμματος έχουν συμμετάσχει 2230 εξαρτημένα άτομα, ενώ την ίδια στιγμή και οι οικογένειές τους έχουν δεχθεί βοήθεια και στήριξη. Ωστόσο αβέβαιο κρίνεται το μέλλον του προγράμματος, καθώς εδώ και ένα χρόνο σχεδόν έχει διακοπεί η σύμβαση χρηματοδότησης του προγράμματος από τον ΟΚΑΝΑ, με αποτέλεσμα να μην μπορούν οι υπεύθυνοι του προγράμματος να ανταποκριθούν στις οικονομικές τους υποχρεώσεις και να κινδυνεύει να διακοπεί εντελώς η δράση του. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το χρέος του προγράμματος σε τρίτους αγγίζει τα 80.000 ευρώ.
Η αξία της δράσης του προγράμματος Προαγωγής Αυτοβοήθειας και η επιτακτική ανάγκη στήριξης και της συνέχισης του έργου του φαίνεται και από την ένταξή του στα πλαίσια του νέου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα ναρκωτικά 2008-2012 ως ένα από τα τρία «στεγνά» Προγράμματα του ΟΚΑΝΑ.

Μετά από τα παραπάνω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να συνεχίσει τη δράση του το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης;

- Προβλέπεται το αρμόδιο Υπουργείο να προχωρήσει στην κάλυψη του χρέους των 80.000 ευρώ, που υπολείπονται από την τελευταία διετή σύμβαση του προγράμματος από τον Σεπτέμβριο του 2007;

Απάντηση Υπουργείου